ImpacteAgenda
  • Imprimir

Presentació del llibre “Joana Biarnés. Disparant amb el cor”, una antologia de les seves millors imatges

Joana Biarnés va parlar de la satisfacció que sent amb l'exposició "A contracorrent" per l'acollida i per les emocions que sent en veure les imatges d'una llarga trajectòria com a fotògrafa, en la presentació del llibre "Disparant amb el cor", que va tenir lloc el 4 de desembre al Palau Robert.

19/11/2017 11:11
Joana

La fotògrafa va explicar moltes anècdotes de la seva vida professional, especialment de la seva etapa al diari "Pueblo", i va mantenir un diàleg molt interesssant amb l'editor gràfic i el  comissari de l'exposició, Chema Conesa, i amb el periodista i biògraf Jordi Rovira. Chema Conesa va remarcar que les fotos diuen molt dels qui les fa i que és el cas de la Joana, un referent per a molts fotògrafs i persones interessades per la fotografia per la seva capacitat de disparar amb el cap i el cor.

"Joana Biarnés. Disparant amb el cor" és una publicació antològica i biogràfica que resumeix el llegat d'una pionera del fotoperiodisme i no només difon un gran arxiu fotogràfic acabat de descobrir, sinó que treu a la llum la vida intensa d'una dona i professional extraordinària.

El llibre, editat per Blume i la Fundació Photographic Social Vision, ha rebut el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Madrid, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Terrassa. A més, compta amb els pròlegs del fotògraf, periodista i editor gràfic Chema Conesa, de la periodista i escriptora Natalia Figueroa i una acurada i amena biografia a càrrec del periodista i biògraf de Joana Biarnés, Jordi Rovira. Cal destacar també els textos en primera persona de l'autora comentant les anècdotes darrere de les seves fotografies al llarg del llibre.

Joana Biarnés (Terrassa, 1935) és la primera fotoreportera del periodisme gràfic espanyol que va anar 'a contracorrent' en una època de pensament únic. El seu llegat fotogràfic, que va des de l'esport i la moda fins al reportatge social passant per accidents, catàstrofes i el retrat de molts personatges famosos de l'època, mostra una etapa clau del segle XX: els anys de l'Espanya trista i empobrida del franquisme i dels inicis de la democràcia i l'obertura de mires d'una societat que recuperava la il·lusió.

El llibre antològic “Joana Biarnés. Disparant amb el cor” fa justícia a un gran arxiu fotogràfic i redescobreix una obra moderna, fresca, valenta i honesta que havia caigut en l'oblit. Una obra que també es pot descobrir visitant l’exposició que es presenta al palau Robert en què Joana Biarnés presenta una selecció de 90 fotografies del seu ampli arxiu fotogràfic que mostren l’Espanya de la postguerra civil amb posicions immobilistes i terriblement masculinitzades. Les fotografies corresponen a l’època en què Joana Biarnés va treballar al diari de tarda “Pueblo”, des del 1963 fins al 1973.