Vilanova i la Geltrú
  • Imprimeix

Propostes de l'Oficina de Turisme de Catalunya

Un passeig per Vilanova i la Geltrú

A una hora en tren a la costa sud de Barcelona (50 km), hi ha Vilanova i la Geltrú. L’actual ciutat, capital de la comarca del Garraf, neix de la unió de dos antics nuclis de població Vilanova de Cubelles a la costa i La Geltrú a l’interior.

vilanova

Plaça de la Vila. Foto: OT Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú

L'oferta cultural de Vilanova i la Geltrú  és molt variada i compta amb museus de rellevància nacional com el del Ferrocarril, que es troba a tocar de  l’estació de tren amb la col·lecció de locomotores de vapor més important d’Europa, i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, prop del Museu del Ferrocarril. Aquest és un dels museus més antics i singulars de Catalunya on hi  trobareu un excepcional recorregut per l'art català, olis del barroc espanyol i una col·lecció egípcia amb una de les úniques cinc mòmies que hi ha a Catalunya, a més d’una molt interessant biblioteca que us recordarà les pel·lícules de Harry Potter.

 

 


Si voleu saber-ne més contacteu amb l’Oficina de Turisme de Catalunya a través de:
OTC Passeig de Gràcia, 107 (Palau Robert)
08008 Barcelona
ot.barcelona@gencat.cat
Tel.  93 2388091/92/93
Xat en directe: www.mensaxe.com/otcbarcelona


 

Els professionals de l'Oficina de Turisme de Catalunya a Barcelona proposen aquesta visita

Passejant pels seus carrers  podreu descobrir-hi la cultura i el patrimoni arquitectònic d’aquesta ciutat i  gaudir  d’una de les rambles més llargues de Catalunya, eix principal de l’ eixample que a  principis del segle passat va orientar la ciutat cap al mar. A l’inici de la Rambla hi ha un monument dedicat a Francesc Macià, fill d’aquesta població; continuant caminant veiem cases modernistes i cases senyorials construïdes pels “indianos” o “americanos”,  i més amunt arribareu a l ‘església dedicada als patrons de Vilanova:  Sant Antoni Abat  i la Mare de Déu de les Neus. Aquesta església compta amb un campanar de pedra blanca lleugerament inclinat.  

Els carrers i places estan plens d’història, passant per l’anomenat Portal del Nin ,vestigi de les muralles que encerclaven la ciutat. Passejant per aquest nucli històric amb aire medieval, podreu veure-hi el castell de la Geltrú, actualment habilitat com a arxiu històric, i l’església de Santa Maria de la Geltrú.

Tornant a Vilanova podreu visitar la casa Papiol, seu del Museu Romàntic Can Papiol que us transportarà a la vida quotidiana d’una família benestant del segle XIX.

Les diferents places i cases fan de Vilanova un espai molt agradable per passejar-hi, destacant la plaça de la Vila, d’estil colonial i escenari de diverses pel·lícules. 

Un tomb per la façana marítima es també una bona idea per gaudir d’aquesta població.

A l’extrem sud  del passeig que recorre el litoral hi ha el poblat iber d’Agarró; continuant pel passeig destaquen l’escultura de Pasifae, diverses cases modernistes d’estiueig  de principis del segle XX, i la torre de les Ribes Roges, espai singular on l’artista contemporani Josep Guinovart ha creat la seva interpretació del món mariner. En aquest punt del passeig comença un dels llocs d’oci de la ciutat amb les terrasses, bars i restaurants, el parc de Ribes Roges i el port esportiu.

Passada la Rambla ens trobem en el sector més mariner, on destaca la Casa del Mar i Ca la Fassina, una casa típica de pescadors. Continuant pel passeig, arribem al port pesquer, on és interessant observar l’arribada de les barques a les vuit del mati i cap a les tres de la tarda; a continuació hi trobem el far que a més de la seva funció de guia, allotja la col·lecció de Museu del Mar, dedicat a oficis lligats al món mariner.

Quant a l’oferta festiva de Vilanova i la Geltrú cal destacar els Tres Tombs (17 de gener), el Carnaval,  festa declarada per la Generalitat de Catalunya com d’Interès Nacional i la Festa Major, sent el dia 5 d'agost i la seva vigília els dies més tradicionals de la Festa.

La cuina de Vilanova i la Geltrú es basa en el peix i el marisc fresc. Com a plats destaquen el bull de tonyina, l'all cremat, el rossejat, els ranxos de peix, la sípia a la bruta, l'allipebre de conill amb galeres i el xató.

De finals de novembre fins a principis de març recomanem ruta del xató, una experiència gastronòmica, estretament lligada als vins de la DO Penedès i a un plat únic.

De la banda de terra destaquen l'escarola de cabell d'àngel i els espigalls. 


Com arribar-hi
rodalies.gencat.cat
www.monbus.cat

Ticket Museus VNG. Preu: 10€ i, un cop l’has comprat, tens accés a tots els Museus inscrits durant 6 mesos.

Accés:
- Biblioteca Museu Víctor Balaguer www.victorbalaguer.cat
- Museu del Ferrocarril de Catalunya www.museudelferrocarril.org
- Espai FAR www.espaifarvng.cat
- Torre Blava, Espai Guinovart www.espaiguinovart.cat
- Museu Romàntic Can Papiol www.museucanpapiol.cat
- La Sala Centre d’Art Contemporani www.lasalavng.cat
- Cirmac Masia d’en Cabanyes masiadencabanyes.cat

Vilanova i la Geltrú disposa de diverses infraestructures nàutiques i d'oci:
envilanova.com


vilanova

Molí de Mar. Foto: OT Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú

vilanova

Vista des del campanar. Foto: OT Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú

vilanova

Platges del Far i Ribes Roges. Foto: OT Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú

vilanova

Foto: OT Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú

Contacte

Taulell OTC

Oficina de Turisme de Catalunya. OTC
Passeig de Gràcia, 107 (Palau Robert. Centre d'Informació de Catalunya)
08008 Barcelona

93 238 80 91 / 92 / 93
Fax 93 238 40 10

ot.barcelona@gencat.cat
Xat en directe: mensaxe.com/otcbarcelona

facebook.com/catalunyaexperience
catalunya.com

 

 

 

Informació turística, també al:
-Des de Catalunya: 012 
-Des de fora de Catalunya: 93 214 21 24
-Des de l'estranger: 00 34 93 214 21 24