Maig 68
  • Imprimeix

Les fotos més insòlites del Maig del 68 pels fotògrafs del France-Soir, en una exposició al Palau Robert

L’Institut français de Barcelona organitza, amb la col·laboració del Palau Robert, l’exposició “Maig del 68 pels fotògrafs del France-Soir”, coincidint amb els 50 anys d’aquests fets històrics, una revolta contra l’ordre establert en una societat estancada.

6.Vaga obrers Citroën

Fotografia de Michel Robinet. Obrers de la fàbrica Citroën de Javel en vaga, Quai de Javel. París (XV districte), 27 de maig

L’exposició, que es presenta del 10 de juliol a l’11 de setembre del 2018, a la Sala 4 del Palau Robert, és un projecte comú de l’Institut français d’Espagne i de l’associació de fotògrafs CéTàVOIR, amb la col·laboració de l’Agència Roger-Viollet per il·lustrar aquest moment històric des d’un angle insòlit.

La mostra, comissariada per Gilles Favier, director artístic de la mostra fotogràfica ImageSingulières, presenta 50 fotografies de 18 fotògrafs contractats per France-Soir, que es conserva a l’Agència Roger-Viollet.

Del 10 de juliol a l’11 de setembre de 2018, a la Sala 4

L’exposició relata l’ambient de revolta protagonitzat per estudiants i obrers durant els fets del Maig del 68 per protestar contra l’immobilisme d’una societat ancorada en el passat, la França tradicional i conservadora del general De Gaulle, poc predisposada a afrontar les guerres i els processos de descolonització.

Aquests fets globals representen una explosió col·lectiva, una injecció d’optimisme i d’esperança per canviar les coses i afrontar els conflictes amb imaginació. El Maig del 68, definit per alguns com una revolució simbòlica i icònica, situa la humanitat en una perspectiva nova, és a l’origen de molts canvis profunds i posa les bases de l’ecologisme, l’avortament, el pacifisme, les relacions laborals, la participació política...

El Maig del 68 es reflecteix en aquest treball col·lectiu, en el gran desplegament de més de 20 fotògrafs del France-Soir, el gran diari de l’època, que podem veure a l’exposició del Palau Robert. Fotografies de gran impacte i valor, des d’una mirada desconeguda. I és que el Maig del 68 va generar infinits moments i vivències per fotografiar: les imatges de dones fent onejar banderes, els punys alçats, els eslògans, les figures del general De Gaulle i Daniel Cohn Bendit... Tot plegat va conformar una gran representació en l’imaginari col·lectiu, un gran espectacle per a la fotografia, el punt de trobada entre un esdeveniment històric i la seva plasmació fotogràfica.

Les fotos del France-Soir formen part del fons fotogràfic de l’Agència Roger-Viollet sobre el desenvolupament diari del Maig del 68. Un fons creat gràcies a la tasca diària i coordinada, durant els esdeveniments, de més de 20 fotògrafs contractats pel diari, que van fer el seguiment de l’actualitat en tres torns.

Les imatges del France-Soir posen de manifest la violència de les confrontacions entre estudiants i obrers contra la policia, les provocacions i l’agitació dels manifestants que van ser reprimides sense concessions pel govern de Georges Pompidou.

Els fotògrafs més avesats als perills, més aguerrits, feien el seguiment dels fets més violents. Enmig de les manifestacions, als carrers agitats pels durs enfrontaments entre manifestants i policia, als edificis públics, van seguir els polítics i les personalitats emergents del moviment i també la vida quotidiana dels ciutadans de París. Tot va quedar sota el focus atent de l’exercici periodístic exemplar del France-Soir, que va generar un document  històric amb una visió de conjunt dels fets totalment insòlita.

La tasca de selecció de les fotografies per a l’exposició, en un fons de més de 25.000 imatges, ha comptat amb el suport del responsable de l’Agència Roger-Viollet, Dominique Lecourt. Els clixés de les fotografies de France-Soir es conserven avui a la Biblioteca Històrica de la Ciutat de París.

 

ELS FOTÒGRAFS

Michel Robinet / Claude Poensin-Burat / Jacques Boissay / Bernard Charlet / Claude Champinot / Michel Robinet / Daniel Lapied / Claude Lechevalier / Léon Lalanne / Robert Palat / Tony Bosco / Claude Vignal / Serge Trevisani / Michel Pansu / Pierre Couturier / Bernard Hermann / Jean Laborie / René Chomont

1.Enfrontaments estudiantils

Fotografia de Jacques Boissay i de Bernard Charlet. Enfrontaments violents durant els primers avalots estudiantils al Quartier Latin. A la cantonada del carrer Saint-Jacques i del carrer Sommerard. París (V districte), 6 de maig.

4. Manifestació de l'extrema dreta

Fotografia de Claude Champinot Manifestació del moviment d’extrema dreta Occident, davant de la seu de France-Soir, carrer Réaumur París (II districte), 21 de maig.

7. Danys després segona nit barricades

Fotografia de Bernard Charlet i Daniel Palied. Danys després de la segona nit de les barricades, avinguda de Saint-Germain. Paris 28 de maig.