pr
  • Imprimeix

Una llengua de futur: gràcies mestre Fabra!

L'aparador del Palau Robert es dedica, fins a a l’11 d’octubre, a la figura de Pompeu Fabra i al català, coincidint amb l’Any Pompeu Fabra 2018, que commemora els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic, i els 100 anys de la publicació de la "Gramàtica catalana", que va servir per posar al dia la llengua. Aquesta iniciativa pretén apropar a tots els visitants del centre les grans dades de la llengua catalana en l’actualitat i el paper que va tenir Fabra en aquesta situació, amb textos en català, castellà, anglès i francès.

15/09/2018 08:09
Aparador

Pompeu Fabra és el lingüista i gramàtic que codifica la llengua i en fixa la forma, emparat per l’Institut d’Estudis Catalans. Al primer terç del segle XX, Fabra elabora les Normes ortogràfiques del català (1913), la Gramàtica catalana (1918) i el Diccionari general de la llengua catalana, conegut com a Diccionari Fabra.

La informació que hi ha a l’aparador, titulat Una llengua de futur: gràcies mestre Fabra!, es remunta al segle XIX, abans de Fabra, quan el català era una llengua parlada per tothom a Catalunya però que no tenia una gramàtica unificada ni era present a les institucions. Aquesta situació va començar a canviar amb les aportacions del lingüista. Avui dia el català és parlat per més de 10 milions de persones en diversos territoris. És una llengua que es parla, s’escolta, s’escriu i es llegeix en tots els àmbits de la vida quotidiana: les administracions de Catalunya, l’escola, les empreses, els llibres, el teatre, els mitjans de comunicació...

Aquesta vitalitat de la llengua es visualitza clarament a l’aparador, en l’elaboració del qual ha participat la Direcció General de Política Lingüística, amb el mapa de territoris on es parla català. Un mapa que es complementa amb informacions concretes: el 94,3% de la població adulta de Catalunya entén el català i més del 82% el sap parlar, més de 20 cadenes de televisió, més de 100 emissores, més de 30 diaris i 150 revistes en català. Un apartat específic de l’aparador fa referència a les escoles i les universitats. Actualment 1,3 milions d’infants s’escolaritzen en català cada curs a Catalunya, 17 universitats dels territoris de parla catalana tenen el català com a llengua pròpia i 143 universitats ofereixen estudis de català arreu del món. El futur de la llengua també hi ocupa espai destacat. S’hi remarca la seva presència en el món digital, que ha esdevingut una veritable autopista de futur per a la llengua catalana, com es posa de manifest amb la Viquipèdia en català (segona edició al món després de l’anglesa), la presència creixent en webs, mòbils, ordinadors, programes de missatgeria i en les marques digitals líders a nivell global que l’utilitzen en les seves interfícies: Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter...

L'aparador es va presentar el mateix dia que es va inaugurar l’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa", una mostra itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb disseny expositiu de bpdisseny; disseny gràfic d’Anna Jordà, guió de Josep Penya i l’assessorament del comissari de l’Any Fabra, Jordi Ginebra. Mitjançant 8 plafons l’exposició presenta de manera planera i amena les dimensions científiques i socials de l’obra de Fabra i també els aspectes més humans de la seva biografia. La mostra, que es podrà visitar a l’Arts Santa Mònica fins al 7 de juliol, arribarà a 80 espais de 50 localitats al llarg de 2018 gràcies la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.