Comediants
  • Imprimeix

Inventors d’un nou llenguatge

Prorrogada fins l'11 de setembre!

44 anys de trajectòria innovadora i de compromís amb el teatre popular

Comediants porta tota la màgia del teatre, les arts escèniques i el seu viatge creatiu en una exposició al Palau Robert que recorre la trajectòria innovadora d’aquest grup de teatre català, establert a Canet de Mar, que ha representat les seves creacions pels cinc continents.

Comediants

L’exposició “Comediants, inventors d’un nou llenguatge”, comissariada per Joan Font i Dani Freixes, coincideix amb els 44 anys de la creació del grup, i l’organitzen la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Es pot visitar  entre el 22 d’abril i l'11 de setembre a la segona planta del Palau Robert.

L’edifici de “Can Serra”, seu de la Diputació de Barcelona,  també dedica un espai a l’exposició. A l’espai “Cinema Comediants” s’hi podran veure íntegres els audiovisuals que es presenten a l’exposició del Palau Robert en versió reduïda i algunes imatges de la mostra.

El grup, creat el 1972, està format per actors, músics i artistes dedicats al món de la creació que porten a terme un treball multidisciplinari. Comediants ha conreat un llenguatge propi, amb muntatges espectaculars, combinant el compromís amb el teatre popular i l’aposta per la imaginació, la creativitat, i l’esperit i la llum del Mediterrani. Un discurs teatral innovador que ha donat la volta al món i que ha contribuït a renovar i impulsar les experiències festives del país. En els seus treballs destaquen la diversitat de propostes creatives, les diverses dimensions en els projectes, la transversalitat i la interrelació amb el públic.

La companyia ha estat l’artífex del naixement de nombroses fires i festivals teatrals com ara la Fira de Tàrrega, el Carnaval de Venècia, el Festival d’Aurillac, el Festival Iberoamericà de Nova York, el Festival de Tòquio, el Festival de Sydney i ha estat present en grans moments de la història com les Olimpíades de Barcelona, l’Expo de Sevilla, o les festes de la Mercè durant la transició.

Imatges de l'exposició

ÀMBITS

La mostra repassa la història de la companyia i en recrea les múltiples facetes: espectacles de teatre o de sala, de carrer i especials; altres creacions com llibres, pel·lícules, programes i sèries de televisió, exposicions, CD de música, col·laboracions amb altres companyies o espais, òperes... Un gran espectacle de teatre, música, diversitat, energia, vida i viatges.

 

Introducció (Un temps gris)

El relat expositiu comença amb una sala empaperada de fotografies del gris període de la dictadura franquista, durant el qual es va fundar Comediants. Imatges que situen en una conjuntura marcada per la falta de les llibertats més elementals. 

 

Pròleg (Tachan!!!)

Un audiovisual dóna una idea de la tasca i la llarga trajectòria de Comediants, i de la seva vida quotidiana a Canet de Mar. S’hi recullen imatges  dels seus espectacles i dels esdeveniments més importants en la seva trajectòria

 

Grans moments

La llarga i exitosa trajectòria de Comediants es visualitza en els grans moments que es detallen en l’àmbit. Moments com les representacions de Non plus plis, primera representació del grup el 1972 i un crit a la llibertat; del Sol solet (1978), un cant a la llum del món, a la natura; La Fira de Teatre del carrer de Tàrrega l’any 1981; la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992; l’Expo de Sevilla del 1992; la representació de 36 obres de teatre entre 1985 i 2015, amb el segell peculiar i únic del grup.

 

El rebost de l’escena

Diversos elements formen el rebost ben proveït de Comediants, essencial en el seu procés de creació. L’àmbit parla de la música,  motor del temps i del moviment i vehicle de les emocions; dels camerinos,  el mètode de treball col·lectiu;  de les màscares com a signe d’identitat del grup; del moment màgic dels assajos en què tot va adquirint forma i sentit, i de fer de l’altre, amb l’experiència de la representació, el fet de transformar-se i d’assumir diversos personatges.

 El rebost dedica una atenció especial a tres persones que ja no hi són però que han estat molt importants per a la companyia, ajudant a construir molts dels somnis de Comediants: Julio Martínez Pérez, l’home del foc i del gegant Sol Solet; Lluís Traveria, l’artesà de la transformació amb les seves màscares i capgrossos, i Joan Montanyés, l’home dels nassos, polièdric i vital. També s’hi fa esment de la increïble varietat d’escenografies creades per a les representacions del grup i dels tallers, amb mans que donen forma i sentit a les idees.

 

Els llocs d’actuació

Comediants ha utilitzat com a escenaris llocs molt especials i singulars: l’Aqüeducte de Segòvia, l’estació de metro de Times Square o el Battery Park de Nova York, l’Estadi Olímpic o la Pedrera de Gaudí de Barcelona, el parc del Retiro a Madrid, l’estació de Mapocho a Santiago de Xile, l’estadi Maracaná del Brasil, la plaça Simón Bolívar de Bogotà (Colòmbia), l’Òpera House de Sydney (Austràlia), el Palais des Papes d’Avinyó, El Parc Güell...

La companyia ha portat, durant 44 anys,  el seu art i la seva manera de fer a tot el món, viatjant i compartint mirades i aprenent d’altres cultures.

 

Els públics

Públics de  molts països han compartit vivències amb la companyia. Un públic que ha donat l’escalf i el suport a un grup que ha rebut premis i guardons en reconeixement a la seva trajectòria. Ha aconseguit, entre molts d’altres, el Premio Nacional de Teatro (1983); el Premi Nacional d’Activitats Teatrals 1987, atorgat per la Generalitat i la Diputació de Barcelona; el Premi Europa 1994; la Creu de Sant Jordi (1996), la Medalla d’Or al mèrit en Belles Arts atorgada pel Govern espanyol, la Medalla d’Or del Festival Castell de Peralada a Joan Font, director d’escena (2011) i el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional.

 

Epíleg: record, memòria i desig

A la part final de l’exposició s’hi concentren els materials que queden vius de l’art efímer de Comediants: cartells, programes, opuscles, vídeos i DVD enregistrats, discos i CD, materials especials, agraïments...

I encara finalment “Un calaix de sastre” amb més papers, dades, imatges, vídeos i documents per saber més sobre el grup en què es fa referència al Manifest Fundacional de 1972, les actuacions més destacades al carrer, una sinopsi dels principals espectacles de repertori de tots els temps. De L’Odeón, La Vinya,  del Terra d’Escudella....

 

 

 

 

 

 

Comediants
BCN92

BCN'92

SolSolet

Sol Solet

Programa d'activitats

L'Institut del Teatre oferirà activitats vinculades amb l’exposició "Comediants, inventors d’un nou llenguatge" del 21 d’abril al 28 d’agost, amb la col·laboració del director d’aquest grup de teatre, Joan Font, i amb la participació d'alumnes i docents de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD).

Calendari:

Taula rodona

Data: 23.5.2016
Horari:19.30 h
Lloc: Sala Cotxeres
La Fira de Teatre de Tàrrega de 1981 fins ara. El teatre de Carrer a Catalunya
Compartirem impressions amb els directors que ha tingut de la Fira de Teatre de Tàrrega.
Moderarà Mercè Saumell, amb la intervenció de Joan Font, Frederic Roda, Ramón Simó, Joan Anguera, Llorenç Corbella, Jordi Colominas i Jordi Duran.

 

Caps de setmana d’actuació


Data: 28.5.2016
Horari: a les 11.30 h i a les 13 h
Resultat del taller de treball a càrrec de Joan Font amb alumnes de l’Institut del Teatre.

Data: 18.6.2016
Horari: 16 h
Laboratori d’escenificació:
Amb els alumnes de segon de les especialitats de Direcció, Dramatúrgia i Escenografia.

Data: 3.7.2016
Horari: 12 h
Laboratori de creació actoral
Amb els alumnes de quart de l’especialitat d’Interpretació.

Lloc: totes les actuacions seran al Jardí o voltants del Palau Robert.

 

Dissabtes de taller

Data: 4.6.2016
Horari: d’11 h a 13.30 h
Lloc: Sala Tallers (soterrani Palau Robert)
Taller de construcció de màscares per a famílies.
A càrrec d’Alfred Casas, professor de l’Institut del Teatre de Barcelona
Per a 15 persones, edat mínima dels nens i nenes: 8 anys.

Data: 9.7.2016
Horari: d’11 h a 13 h
Lloc: Jardí de Palau Robert
Taller de percussió i moviment per a famílies.
A càrrec de Neus Fernàndez, professora de l’Institut del Teatre.
Per a 20 persones, edat mínima dels nens i nenes: 8 anys.

 

Totes les activitats són gratuïtes.
Places limitades. 
Cal reserva prèvia al telèfon d’informació 93 292 11 72, de 9 a 14 h, 
o bé a la bústia palaurobert@gencat.cat

 

 

Twitter

“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”

S'han trobat 58 resultats.

Autor:  Data de publicació:  Mida:  Utilització de les imatges i vídeos Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor. Comparteix a: /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_twitter.png /web/resources/fwkResponsives/common/img/playIcon.png /web/resources/fwkResponsive/fpca_subcapcalera/img/NG_ico_facebook.png
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
Comediants, inventors d’un nou llenguatge
veure video
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”
“Comediants, inventors d’un nou llenguatge”