ImpacteCanRoca
  • Imprimeix

El Celler de Can Roca

30 anys de cuina vinculada a la Terra, la memòria i la innovació

El Palau Robert presenta, del 22 de novembre al 23 d'abril de 2017, l'exposició dels 30 anys d'El Celler de Can Roca per explicar el procés creatiu i la sòlida trajectòria del restaurant dels germans Roca, que ha arribat a ser reconegut com el millor del món. L'exposició coincideix amb l'Any de la Gastronomia i l'Enoturisme i la declaració de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia.

“El Celler de Can Roca, de la Terra a la Lluna” és una mostra que organitza la Generalitat de Catalunya, amb el suport d'El Celler, en reconeixement al projecte dels germans Roca com a referent gastronòmic internacional. Compta amb el patrocini de BBVA i el Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona, el patrocini tecnològic de Samsung, i la col·laboració de l’Agència Catalana de Turisme i l'Institut Ramon Llull. El comissari de la mostra és el director de la Fundació Alícia, l'escriptor i gastrònom Toni Massanés.

 

Del 22 de novembre al 23 d'abril de 2017, a la Sala 3

La Lluna, concepte que apareix en el títol de l’exposició, representa un somni col·lectiu reeixit, després de 30 anys de recerca de l’excel·lència des de Taialà, un barri als afores de Girona. El Celler de Can Roca es va inaugurar el 1986, sota  l’impuls d’en Joan i Josep; en Jordi s’incorporava al projecte l’any 2000. Un projecte vital a tres bandes, tres personalitats diferenciades però complementàries que treballen i investiguen en tres especialitats: salat, líquid i dolç. El seu treball, enginy i capacitat creativa els va situar el 2013 i el 2015 en el primer lloc de la llista de millors restaurants del món, a partir d’una votació feta per gairebé mil experts de tot el món.

La complexa cuina d’El Celler de Can Roca s’ha anat desplegant amb els fonaments sòlids de la cuina de la mare, Montserrat Fontané, la formació a l’Escola d’Hosteleria de Girona Sant Narcís i a França, els llibres i la investigació; amb la vinculació a la terra, que dóna prioritat a la utilització dels productes locals, i finalment amb les tècniques modernes de cuina. Cada recepta esdevé la petita recreació d’un univers ple de significats, una experiència que va més enllà del seure a taula per menjar.

La cuina catalana ha viscut i viu un moment d’esplendor i màxima rellevància gastronòmica mundial, des de Ferran Adrià als Roca, i passa per altres noms de prestigi. El Celler de Can Roca ha projectat la potència creativa de la cuina catalana, tant des de Girona com també en les gires que ha fet, amb el seu equip, per diversos països del món, assumint el paper d’ambaixadors de Catalunya.

La primera gira va tenir lloc 2014, visitant els Estats Units, Mèxic, Colòmbia i el Perú. En la segona, el 2015, van traslladar-se a l’Argentina, els Estats Units i Turquia. Finalment, el 2016 van presentar la seva cuina a Londres, Hong Kong, Phoenix, San Francisco i Santiago de Xile.

El Celler, millor restaurant del món el 2013

Àmbits

El relat expositiu es desenvolupa en sis àmbits, que van des de la descoberta de les arrels del “món Roca” originari, a la fonda familiar regentada pels seus pares  a Girona, fins a l’experiència total del reconegut internacionalment com a millor restaurant del món, El Celler de Can Roca.

MEMÒRIA D’UN BAR

De la tradició més popular a l’avantguarda més innovadora.

L’exitosa trajectòria d’El Celler de Can Roca es va començar a gestar al bar- restaurant popular, freqüentat (encara ara) per obrers i treballadors, que van obrir els pares amb el nom de Can Roca. Aquí van viure els tres germans la seva infància i adolescència. Ja de ben petits donaven un cop de ma a la cuina, al bar o fent encàrrecs. Hi van aprendre a cuinar els plats més tradicionals, que encara ara els serveixen d’inspiració per, evolucionats, presentar-los com a creacions insuperables.

Restaurant Can Roca

Restaurant Can Roca. Foto: Família Roca

FORMACIÓ

Els tres germans van estudiar a l’Escola d’Hosteleria Sant Narcís de Girona. Sempre han donat molta importància a la formació, i específicament a la formació professional. En Joan és també professor d’aquesta Escola.

DE LA TERRA A LA LLUNA

S’hi resumeix la història dels 30 anys d’El Celler de Can Roca a través de 31 plats (el primer de 1986 i el darrer de 2016) i les fites del restaurant. L’obertura, la primera estrella, el liderat mundial i els fets més destacats, presentats en una instal·lació de Videowall a l’escala noble del Palau Robert.

El Celler, a més del reconeixement com a millor restaurant del món els anys 2013 i 2015, ha ocupat el top de la llista dels millors restaurants del món des del segon lloc quatre vegades. En el capítol de guardons individuals, cal destacar que  Joan Roca va aconseguir els Chef’s Choice Award 2016, premi individual com a millor cuiner del món que atorguen els xefs que formen part de la llista dels “50 millors restaurants del món”,  mentre que Josep Roca va ser reconegut com el millor sommelier 2005 per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia i Jordi Roca,  va rebre el World Best Pastry Chef Award el 2014 i el Prix au Chef Pâtissier de la Acadèmia Internacional de Gastronomia el 2016.

En el camp de la recerca i la innovació, van posar en marxa el centre d’investigació de La Masia (I+R), eina de gestió del coneixement per construir el futur, situat al davant del restaurant. El Celler ha contribuït a desenvolupar tecnologia culinària com el Rotaval,  el Roner i el Rocook.

La Masia, centre d'investigació

La Masia (I+R), centre d'investigació. El Celler de Can Roca, Joan Pujol-Creus

CALIDOSCOPI

La creativitat d’El Celler és el fruit de la suma de tres personalitats diferents i complementàries, amb el denominador comú d’abocar-se a la feina amb passió, generositat i enginy. En aquest apartat els germans Roca es presenten en un tríptic amb tres projeccions que destaquen cadascuna de les personalitats. Tres personalitats que han excel·lit en tres camps: cuina (Joan Roca), vins (Josep) i cuina dolça (Jordi).

El tríptic és l’entrada al calidoscopi creatiu d’El Celler, que ells han identificat amb 16 conceptes o línies creatives, que s’agrupen en dos eixos, Temps i Espai.

El coneixement associat a l’eix del Temps, que va del passat al futur, es concreta en la successió Memòria, Tradició, Academicisme, Innovació tecnològica i Transversalitat. A aquests els segueix la Masia, incubadora de creativitat i eina de gestió del coneixement per construir el futur situat prop del restaurant.

L’Espai es concreta amb la successió Paisatge, Producte, Vi;  la percepció o els sentits -Cromatisme, Dolç, Perfum-, i la  motivació  interna: Llibertat, Atreviment, Màgia, Sentit de l’humor i Poesia.

Finalment, s’hi fa esment del Viatge com a aprenentatge i oportunitat d’intercanvi que el Celler aprofita com  ningú.

Restaurant Can Roca, amb els germans i la iaia

EXPERIÈNCIA TOTAL

Un conjunt de càmeres han filmat des d’una perspectiva omniscient, el treball que es fa en un mateix moment del servei en El Celler. En aquest àmbit podem viure, també, l’experiència íntima d’un servei a El Celler de Can Roca des del punt de vista d’un comensal que visita el restaurant. Joan a la cuina, Josep al celler i  Jordi al laboratori de La Masia (I+R). Un treball harmònic, sincrònic i excepcional per aconseguir fer viure una experiència única.

La cuina d'El Celler

La cuina d'El Celler. El Celler de Can Roca, Joan Pujol-Creus

MEMENTO MORI

Fidels a l’origen. Tan important com ser capaç de “pujar a la Lluna” és ser capaç de  tocar de peus a terra. Ells ho fan diàriament anant a esmorzar i a dinar al restaurant-bar Can Roca, el dels pares, amb tots els components de l’equip d’El Celler.

I el viatge continua...

Fidels als orígens

Fidels als orígens. Foto Montse Campins

Data d'actualització:  14.11.2016

Informació relacionada