impacteMSF
  • Imprimeix

Visites de les escoles a les exposicions

Les escoles interessades a visitar les exposicions que es presenten al Palau Robert han de concertar dia i hora de visita al correu palaurobert@gencat.cat amb una setmana d’antelació com a mínim per garantir un accés fluid a les mostres durant totes les hores d’obertura al públic. més informació 

 

L'exposició 'Testimonis de l'oblit # 2” rescata quatre greus crisi desateses i als qui les pateixen

L'exposició “Testimonis de l'oblit # 2” obre una finestra a quatre crisis humanes desateses del nostre temps -Territoris Palestins Ocupats, Níger, Etiòpia i Colòmbia-, narrades per Martín Caparrós, Santiago Roncagliolo, Laura Restrepo i Manuel Rivas, que van viatjar als llimbs de l'oblit acompanyats del fotògraf Juan Carlos Tomasi per conèixer els protagonistes d'aquestes històries oblidades.

MSF

Juan Carlos Tomasi, fotògraf

L'exposició, que es pot visitar fins al proper 30 de juny a la Sala 4 del Palau Robert, és un projecte de Metges Sense Fronteres i El País Semanal. El relat expositiu ens acosta el rostre humà del sofriment, la violència contínua i l'oblit mediàtic que pateixen quatre racons del planeta amb drames humans tràgicament silenciats. Aquests retrats de l'horror quotidià són un al·legat contra la indiferència, una aposta pel compromís amb els éssers humans que viuen sotmesos a la violència, la malaltia i l'exclusió extrema en els racons abandonats del món.

La mostra es compon de 40 fotografies, d'extractes dels quatre reportatges i d'un vídeo que narra tant les problemàtiques específiques d'aquestes crisis com els processos creatius de Caparrós, Roncagliolo, Restrepo i Rivas: els quatre narren des del terreny, en primera persona , amb un enfocament literari i periodístic alhora, i atorgant tot el protagonisme als qui pateixen aquestes crisis.

La mostra s'estructura en quatre apartats, cadascun d'ells centrat en un context:

  1. Territoris Palestins Ocupats, amb Martín Caparrós: ​​el Premi Planeta Llatinoamèrica, viatger incansable, va presenciar el conflicte latent a la ciutat cisjordana d'Hebron al juny de 2014, just abans de la recrudescència dels enfrontaments entre Gaza i Israel. En els Territoris, la normalitat és una violència sorda que provoca greus conseqüències psicològiques i socials en la població palestina.

 

  1. Níger, amb Santiago Roncagliolo: l'escriptor i dramaturg peruà es va desplaçar a un districte rural del sud del Níger al juliol de 2014, coincidint amb l'anomenat període d'escassetat, aquest tràgic lapse en el qual les famílies esgoten les reserves de les seves graners sense que la nova collita estigui encara disponible. És un moment crític en el qual la desnutrició infantil, fenomen lamentablement endèmic, s'intensifica.

 

  1. Etiòpia, amb Laura Restrepo: a l'octubre de 2014, l'escriptora i assagista colombiana va ser testimoni de l'escassa atenció mèdica disponible a la immensa majoria del país etíop. Aquesta crua realitat es tradueix en esgarrifoses estadístiques: cada 40 minuts mor una dona durant l'embaràs o el part.

 

  1. Colòmbia, amb Manuel Rivas: El polifacètic corunyès es va traslladar al novembre de 2014 a la serralada del Cauca per documentar les conseqüències d'un llarg conflicte ple de extorsions, desaparicions i assassinats, comesos sobre una població rural traumatitzada i impotent davant de la dinàmica de la violència.

 

Les quatre crisis van ser documentades pel fotoperiodista, reporter i realitzador audiovisual Juan Carlos Tomasi, que retrata els conflictes i desastres oblidats del món i a les persones que pateixen en silenci les conseqüències des de fa 20 anys.

Aquesta mostra és la segona part del projecte “Testimonis de l'oblit,” llançat per MSF en col·laboració amb El País Semanal i l'Institut Cervantes entre 2009 i 2010, i que també va donar lloc a una exposició que des de 2011 s’ha presentat a diverses ciutats.

Metges Sense Fronteres és una organització medicohumanitària internacional que assisteix poblacions en situació precària i a víctimes de catàstrofes d'origen natural o humà i de conflictes armats, sense cap discriminació per raça, gènere, religió o ideologia política. La seva presència independent i imparcial en les crisis li permet donar una assistència immediata a les persones més necessitades. L'acció mèdica és la prioritat de MSF, però l'organització també recorre al testimoniatge com a mitjà per provocar canvis en favor de les poblacions a les quals assisteix.

MSF

Colòmbia. Cada any surten de Colòmbia 100 tones de droga, fonamentalment rumb als Estats Units i a Europa. Hi ha dues rutes: la principal, per la qual surt el 80% del producte, és la del Carib, que fa una parada a la República Dominicana. Un altre 20% surt dels ports colombians del Pacífic cap a altres destinacions.

MSF

Etiòpia. Amb 94 milions de persones, és el segon país més poblat d'Àfrica: carreteres i pobles desborden de persones que van i venen.

Activitats


COL·LOQUI. 11 d'abril, 19 h

'L'èxode rohingya: del silenci als titulars'

EL 2017, en el termini de tot just unes setmanes, centenars de milers de rohingyes van fugir de Myanmar al veí Bangladesh. Els mitjans de tot el món van informar llavors del desplaçament massiu d'una comunitat que, de fet, porta dècades patint la violència extrema i el desplaçament. Tornaran aquestes persones a caure en l'oblit?

Per analitzar aquesta crisi humanitària, comptarem amb:

  • Igor García Barber, Communications advisor
  • Blanca Garcés, professora CIDOB UAB

 

TAULA RODONA. 29 de maig

'Emergències en l'angle mort'

Milions de persones arreu del món viuen atrapades per la violència. En la majoria dels conflictes, els combatents segueixen perpetrant actes brutals contra els civils i fustigant als que intenten portar-los ajuda. Analitzarem aquestes tendències AMB la periodista Rosa María Calaf, que introduirà la xerrada i entrevistarà el president de MSF, David Noguera.


 

MSF

Níger. Tant la desnutrició infantil com la malària són malalties amb tractaments molt eficaços. Cada any, centenars de milers de nens amb desnutrició aguda severa són tractats amb aliments preparats rics en nutrients. En ser fàcil d'administrar per les famílies, aquest tractament permet que només hagin de ser hospitalitzats els nens amb complicacions. Al Níger, MSF també desenvolupa programes de quimioprevenció de la malària estacional: consisteix a subministrar al nen medicaments antimalàrics en forma preventiva, abans que caigui malalt. Es fa durant l'època de pluges, quan el risc de transmissió del paludisme és més elevat.

MSF

Palestina. Els israelians i els visitants estrangers són lliures de transitar per la zona H2 d'Hebron per arribar a tres llocs d'avançada dels colons. La resta ha de passar per controls militars.

Data d'actualització:  23.03.2018