ImpacteAgenda
  • Imprimeix

L'artista Maria Helguera reivindica la figura de Martín Fierro

Del 9 al 15 de juliol es presenta, al Palau Robert, el projecte del procés de creació de la maqueta animada "Martín Fierro entra a Buenos Aires", en què l'artista argentina establerta a Catalunya Maria Helguera reivindica la figura del mític gautxo argentí, producte de la imaginació de l'escriptor José Hernández.

09/07/2014 00:07
mfierro4_300
mfierro2_300

El Consolat argentí a Barcelona promou aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració del Palau Robert i la Casa Amèrica de Catalunya. Amb aquesta iniciativa, que es presenta a la Sala d'Actes de les Cotxeres, es pretén donar a conèixer una figura que va pronunciar màximes tan precises com "els germans estiguin units, perquè aquesta és llei primera, que si no se'ls mengen els de fora", entre altres.

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va desitjar a Maria Helguera, en l’acte inaugural, èxit en aquest projecte que recorda la figura literària de Martin Fierro. També hi van assistir el cònsol adjunt de la República d’Argentina a Barcelona, Martín Federico, i el director general de Casa Amèrica a Catalunya, Antoni Traveria. L'acte, que va aplegar una nombrosa representació d’argentins residents a Barcelona, va  acabar amb el recital de música i poesia amb Carles Hac Mor i Ester Xargay.

Martin Fierro és obra de l'escriptor José Hernández i representa un gautxo típic de la Pampa argentina, sent el poema popular més emblemàtic de la literatura argentina i pinta un gautxu que es rebel·la davant les injustícies.

La vida de Martin Fierro va transcórrer a les "pulperías", centre de reunió en aquelles pampes. Fins a inicis del segle XX, la "pulpería" era l'establiment comercial típic de les diferents regions hispanoamericanes i proveïa tot el que llavors era indispensable per a la vida quotidiana: des d'aliments, begudes fins espelmes, carbó, medicaments o teles.

El dimecres 9 de juliol, a les 19 hores tindrà lloc la presentació de la instal·lació amb la participació de Maria Helguera, la presència d'artistes convidats i un recital poètic musical catalano-argentí ("payada") a càrrec de Carles Hac Mor i Ester Xargay.

El divendres 11 de juliol, tindrà lloc l'actuació artística del Grup Llacuna, i es farà una ofrena a la simulació d'un Martín Fierro "estaqueado". Finalment, el 15 de juliol tindrà lloc el "sacrifici" del Martín Fierro  amb la destrucció de l'obra, mentre actua el cor argentí La Cantoría de la Mercè. D'aquesta manera, el Martín Fierro a cavall començarà a preparar el seu viatge a la capital argentina, previst per al 2015.

Una ocasió per conèixer una mica més la cultura popular argentina.