ImpacteAgenda
  • Imprimeix

Dones i música

El director general de Difusió, Ignasi Genovès, va destacar les 1.000 dones, els 1.000 noms que s'han dedicat a la música en el darrer segle i que són les protagonistes de l’exposició “D’ONES: (R)evolució de les dones en la música”, en l’acte inaugural de la mostra el dijous 9 de novembre.

06/11/2017 08:11
InauguracioParlament
Artistes

Ignasi Genovès també va comentar que aquesta exposició es va plantejar com a segona part d’una altra exposició presentada al Palau Robert en homenatge a les grans actrius catalanes del segle XX. També va destacar la part gràfica i la part sonora d’aquesta mostra, que es podrà visitar fins al dia de de Sant Jordi del 2018.

L’acte inaugural va comptar amb prop d'un centenar de dones de l'escena musical emergent catalana presents a la mostra i que es van fer una foto a la mateixa exposició.

En una altre intervenció, la directora de l'Institut Català de les Dones, Núria Baladas, va destacar la col·laboració de l’Institut amb Enderrock per visibilitzar les dones en la música. També va expressar la seva satisfacció per la creixent presència de les dones en tots els espais públics.

El director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, va remarcar que el paper de les dones ha estat cabdal per explicar la història del país i va convidar a visitar l’exposició que ens submergeix en un paisatge sonor i en unes olors específiques característiques de cadascun dels espais.

La comissària Helena Morén va assenyalar que la mostra representa un reconeixement i un deute cap a les dones que han estat molt temps silenciades i que van començar a emergir amb força al segle XX.

La mostra, que es pot visitar del 10 de novembre al 23 d’abril a la Sala 3, l’organitza la Generalitat de Catalunya, amb el comissariat del grup Enderrock i el suport de l’Institut Català de les Dones.

El recorregut pels diversos gèneres musicals, a través de cantants, compositores i instrumentistes, posa de manifest la dimensió, la diversitat i la qualitat de la música creada per dones als Països Catalans, i és un reconeixement al talent femení per tal que ocupi el lloc que li pertoca per les seves importants aportacions. L’itinerari sonor i visual va des de les cançons de bressol i les folkloristes a la música clàssica, l’òpera i la contemporània, passant per les músiques populars i d'arrel, la poesia, la cançó d'autora, el jazz i el blues, el rock i el punk, el pop i les músiques urbanes. En total, s’hi poden escoltar i visionar un miler de cançons als selectors de cadascun dels àmbits estilístics de l’exposició; deu espais on les persones que els visitin podran descobrir un paisatge sonor original i inèdit amb les dates més significatives de la història de la música catalana en clau femenina.

L’exposició s’estructura en deu àmbits per gèneres: Cançons de bressol; Folklore i formació; Clàssica i òpera; Músiques d’arrel; Música i poesia; Cançó d’autora; Jazz i blues; Rock i punk; Pop, Músiques urbanes.

#donesmusica