ImpacteAgenda
  • Imprimeix

Exposició gràfica i sonora sobre les dones en la música catalana

EL Palau Robert proposa una immersió sonora i documental en l'univers musical femení dels Països Catalans a l'exposició “D’ONES: (R)evolució de les dones en la música”, protagonitzada per 1.000 artistes femenines al llarg del darrer segle a través de composicions, cançons i videoclips.

02/11/2017 10:11
Dones

La mostra, que es pot visitar del 10 de novembre al 23 d’abril a la Sala 3, l’organitza la Generalitat de Catalunya, amb el comissariat del grup Enderrock i el suport de l’Institut Català de les Dones.

El director general de Difusió, Ignasi Genovès, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, inauguraran l’exposició el dijous 9 de novembre, a les 19 hores. També hi intervindran el director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, i la comissària de la mostra, Helena Morén.

El recorregut pels diversos gèneres musicals, a través de cantants, compositores i instrumentistes, posa de manifest la dimensió, la diversitat i la qualitat de la música creada per dones als Països Catalans, i també és un reconeixement al talent femení per tal que ocupi el lloc que li pertoca donades les seves importants aportacions. L’itinerari sonor i visual va des de les cançons de bressol i les folkloristes a la música clàssica, l’òpera i la contemporània, passant per les músiques populars i d'arrel, la poesia, la cançó d'autora, el jazz i el blues, el rock i el punk, el pop i les músiques urbanes. En total, s’hi podran escoltar i visionar un miler de cançons als selectors de cadascun dels àmbits estilístics de l’exposició; deu espais on les persones que els visitin podran descobrir un paisatge sonor original i inèdit amb les dates més significatives de la història de la música catalana en clau femenina.

L’exposició s’estructura en deu àmbits per gèneres: Cançons de bressol; Folklore i formació; Clàssica i òpera; Músiques d’arrel; Música i poesia; Cançó d’autora; Jazz i blues; Rock i punk; Pop, i Músiques urbanes.

Per complementar l’exposició s’ha editat un número especial de la revista musical Enderrock en format de catàleg, que amplia els continguts amb un recull de testimonis i entrevistes a través de reportatges i converses. A més, amb el suport de l’Institut Català de les Dones, s’ha publicat el cinquè àlbum de la col·lecció Dones i cançons: Serem cinc-centes, serem mil (EDR Discos, 2017), un tast de la banda sonora de veus femenines emergents i actuals, que es distribueix amb la publicació mensual del mes de novembre, Enderrock 267.

A la inauguració es farà una foto amb més d’un centenar de dones de l’escena musical emergent catalana que participen a l’exposició.

#donesmusica