ImpacteAgenda
  • Imprimeix

L’exposicio “D’ONES: (R)evolució de les dones en la música” es presenta a Tortosa

L'exposició “D’ONES: (R)evolució de les dones en la música” ha començat el recorregut per Catalunya, després de presentar-se al Palau Robert, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa fins al 29 de juliol. La mostra l'organitza la Generalitat de Catalunya, amb el comissariat del grup Enderrock i amb el suport de l’Institut Català de les Dones i l’Ajuntament de Tortosa.

06/06/2018 13:06
Dones

El director general de Difusió, Jordi del Río, va inaugurar l'exposició el 13 de juny. També van assistir-hi la regidora de Cultura i Universitats de l'Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt; el director territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; i la representant territorial de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls. Finalitzat l’acte, va actuar Montse Castellà a la plaça de la Cinta.

L’exposició, que es va presentar el 2017 al Palau Robert, reivindica l’aportació del talent femení en l’àmbit musical al llarg de cent anys i proposa una immersió sonora i documental en l’univers musical femení dels Països Catalans en els diferents gèneres musicals. Després de Tortosa, la mostra anirà a Vic, Girona i Lleida.

La mostra, que té com a comissària Helena Morén, proposa una immersió sonora i documental en l’univers musical femení dels Països Catalans, protagonitzada per més de 1.000 artistes femenines al llarg del darrer segle a través de composicions, cançons i videoclips. Per primera vegada al nostre país es planteja un recorregut pels diferents gèneres musicals amb veu de dona a través de cantants, compositores i instrumentistes, un reconeixement a l’empoderament de les dones en tots els espais socials, polítics i culturals.

L’exposició ofereix un trajecte compromès, sonor i gràfic, per deu estils on ressonen les principals veus de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears en un viatge vital que neix de les cançons de bressol, s’educa en la clàssica i beu de la música d’arrel, s’endinsa per la cançó i el jazz, esclata amb el pop, el rock i el punk i desemboca ple d’energia en les músiques urbanes dels nostres carrers. Tal com versa el poema referencial de Maria-Mercè Marçal, el títol “D’ONES: (R)evolució de les dones a la música” remet a la revolta sonora del panorama femení, que no s’ha gestat en un sol dia, sinó fruit d’una evolució de segles. Aquest és el discurs que es vertebra en l’exposició i que els darrers anys s’ha accelerat i amplificat amb nous formats i horitzons.