ImpacteAgenda
  • Imprimeix

Exposició "Confrontier": fotografies de Kai Wiedenhöfer sobre murs de separació al món

El fotògraf alemany Kai Wiedenhöfer proposa una reflexió sobre els murs i les fronteres, exemples de la debilitat i la impossibilitat de comunicació humana davant els problemes polítics i econòmics actuals, a l’exposició “Confrontier”, del festival de fotografia documental DOCfield Barcelona. La mostra es pot visitar del 19 d’octubre al 30 de novembre a la tanca del Jardí del Palau Robert.

11/10/2017 11:10
mur

Wiedenhöfer ha documentat amb la seva càmera els murs de Berlín, Belfast, Ceuta i Melilla, Bagdad, Israel-Territoris Ocupats de Palestina, la frontera entre Mèxic i els EUA, i Xipre en imatges que es poden veure a l’exposició. També s’hi presenten fotografies del punt d’observació de Corea del Sud i de la frontera entre Grècia i Macedònia.

Aquestes imatges colpegen la consciència de la ciutadania com a mostra de la decadència humana, de la seva incapacitat per establir vies de diàleg per resoldre els conflictes. Imatges que es presenten amb una encertada composició tècnica, amb contrastos que generen alhora admiració per la feina feta i irritació i desolació pel missatge.     

Una llarga i exitosa trajectòria

Kai Wiedenhöfer, nascut a Alemanya el 1966, es va graduar en fotografia i disseny editorial a la Universitat Folkwang de les Arts d'Essen i va estudiar àrab a Damasc (Síria). Des del 1989 la seva obra se centra principalment a l'Orient Mitjà. Ha rebut molts premis, com la Medalla Leica a l'Excel·lència, la beca de la Fundació Alexia per a la Pau Mundial i la Comprensió Cultural, el premi World

Press Photo, el premi Eugene Smith de fotografia humanitària i el premi Carmignac de fotoperiodisme. Ha publicat quatre llibres amb l'editorial Steidl: “Perfect Peace” (2002), “Wall” (2007), “The Book of Destruction” (2010, que s'ha exhibit en una exposició individual al Museu d'Art Modern de París) i l'últim,

“Confrontier”, sobre els murs de separació que hi ha a tot el món. Les fotografies que apareixen en aquest últim llibre es van exposar al Mur de Berlín el 2013, sota el títol de WALLONWALL. Dos anys després, aquesta exposició va ser rellevada per WARONWALL, sobre la guerra de Síria, acompanyada del volum “Syrian Collateral”. També ha exposat a Bamako, Londres, Stuttgart, París, Lisboa i al Festival Visa Pour l'Image, a Perpinyà. El desembre passat va rebre la medalla Carl von Ossietzky de la Lliga Internacional pels Drets Humans a Berlín.

DOCfield Barcelona, Festival Fotografia Documental

Aquesta proposta és una de les 25 exposicions gratuïtes que es presenten en la 5ª edició del Festival de Fotografia Documental DOCfield, ​​organitzat a Barcelona per la Fundació Photographic Social Vision, entitat sense ànim de lucre compromesa en la divulgació del valor social del fotoperiodisme, que compta amb la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell, i el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

La temàtica de la cinquena edició de DOCfield Barcelona gira al voltant de la mobilitat humana. El festival explora i investiga les diferents formes del viatge i es qüestiona temes com: Per què ens movem? Com transforma el viatge la identitat personal?