ImpacteAgenda
  • Imprimeix

"Joana Biarnés. A contracorrent", la mirada femenina

Joana Biarnés presenta una selecció de 90 fotografies del seu ampli arxiu fotogràfic que mostren l’Espanya de la postguerra civil amb posicions immobilistes i terriblement masculinitzades en una exposició al Palau Robert de Barcelona. Les fotografies corresponen a l’època en què Joana Biarnés va treballar al diari de tarda “Pueblo”, des del 1963 fins al 1973.

02/12/2017 09:12
biarnes

L’exposició “Joana Biarnés. A contracorrent”, comissariada pel fotògraf Chema Conesa i produïda per la promotora cultural La Fábrica amb el suport de la Fundació Photographic Social Vision, es pot visitar del 27 d’octubre al 2 d’abril a la Sala 1.

Joan Biarnés (Terrassa, 1935) és la primera fotorreportera del periodisme català i espanyol que va anar "a contracorrent" amb valentia en una època de pensament únic i en un ofici amb presència majoritàriament masculina. El seu llegat fotogràfic, que va des de l'esport fins al reportatge social passant per accidents i catàstrofes, mostra una etapa clau del segle XX: els anys de l'Espanya trista i empobrida del franquisme i els inicis de la democràcia, amb aspiracions de llibertat i obertura d'una societat que recuperava la il·lusió.

Joana Biarnés també va saber utilitzar el seu enginy i empatia per connectar amb la faràndula de l'època: va guiar a Serrat en els seus primers passos per Madrid, va fotografiar a Raphael en les seves gires, va acompanyar a Massiel a comprar el vestit per al festival d'Eurovisió i va aconseguir fotografiar els Beatles al seu hotel de Barcelona.