ImpacteAgenda
  • Imprimeix

Una mirada sobre el retrat de família al llarg del temps

L’aparador del Palau Robert presenta, del 8 de novembre al 3 de febrer, les 45 fotografies seleccionades en la convocatòria de la Fundació Photographic Social Vision amb el nom “Retrat de família”, en el marc de l’edició del Festival DOCfield Barcelona.

14/12/2018 11:12
Aparador

Més de 190 autors i un total de 747 imatges s’han presentat a la convocatòria. Fotografies d’ahir, d’avui i de sempre, de procedència geogràfica diversa, d’estils diferents, però sempre mostrant una sensibilitat especial i un lligam íntim amb la fotografia, un vincle que es remunta gairebé a l’aparició d’aquesta a mitjan segle XIX.
Aquesta instal·lació fotogràfica col·lectiva pretén reflexionar sobre la família, els clans, tribus i parentesc i la seva representació, partint de la idea que la família no es només aquella que es rep sinó també la que es produeix.

Les fotos de l’aparador, introductòries a les altres dues exposicions del DOCfield que es poden visitar al Palau Robert, mostren la fotografia familiar, el mitjà principal i popular de la representació de l’àmbit domèstic. Un relat fotogràfic que va néixer a Europa, amb una tècnica i unes convencions pròpies, i que es va desenvolupar arreu del planeta. La fotografia familiar es caracteritza per la presència fonamental del grup, d’un nombre concret de persones amb uns llaços estrets, amb un entorn afectiu col·lectiu que uneix i crea complicitats i suports.

Els retrats de família, com qualsevol registre documental, són parcials i requereixen una anàlisi i interpretació en context. S’han d’entendre com a arxius que fan possible la narració i la perpetuació familiar, aporten aspectes fonamentals sobre ela vida material i les relacions socials. “ Imatges –segons la directora artística del DOCfield Barcledona, Helena Velez– que en ser revaluades permetran lectures alternatives i narratives emocionals sobre la memòria col·lectiva. La família, com la fotografia, és una lluita contra el temps”.

Autors/es, col·leccions i arxius
Els autors/es, col·leccions i arxius que presenten les fotos a la instal·lació de l’aparador són: Albert Bonsfills, Alberto Barba Pardal, Alex Llovet, Àngel García, Arxiu Marroyo, Carmen Hurtado, Carol Rodríguez, Col. Aut. Desconegut / Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Col.Merletti / Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya Col. Monteys/ Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Gerard Boyer, Hoodoolab, Héctor Mediavilla, Isabella de Maddalena, Joana Biarnés, Jordi Cané, Jordi Play, José Luis Méndez / arxiu familiar Leila Méndez, Luana Fischer, Lucia Herrero, Maite Caramés, Manel Úbeda, Miquel Llonch, Mireia Bordonada,Pablo Lerma, Patricia Esteve, Román Yñan, Sandra Gross, Serena Salvadori, Stephen Leslie, i Toni Arnau/ RUIDO Photo