ImpacteAgenda
  • Imprimeix

L’Any de la Llum, al Palau Robert

El Palau Robert i l’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques presenten l’aparador “El poder de la fotònica: les aplicacions de la llum, de la ficció a la realitat” del 30 de gener al 22 de febrer, en el marc de l’Any Internacional de la Llum.

03/02/2015 09:02
Any llum

L’aparador il·lustra sobre algunes de les aplicacions més importants basades en la llum, destacant el vincle entre la imaginació de les ments més creatives de fa un segle i els avenços de la ciència i la tecnologia d’avui. Una prova de l’impacte que la fotònica té en moltes àrees de les nostres vides.

Aquesta peculiar perspectiva de la tecnologia d’avui es basa en una mirada enrere cap a les publicacions nord-americanes de ciència ficció dels anys 20 i 30. Ens veiem dibuixats en les il·lustracions futuristes de Frank R. Paul, autor d’algunes de les portades i il·lustracions més notables de tots els temps d’aquest gènere. La seva obra barreja imaginació i art amb ciència ficció i invencions tecnològiques. El que en el temps de Paul era una visió fantàstica del futur, avui és una realitat feta possible gràcies als avenços fets amb llum i les tecnologies que s'hi basen.

En moltes altres il·lustracions anteriors a les primeres mostres exitoses de llum làser l’any 1960, els rajos de llum eren imaginats com a eines per tallar, subjectar, trepar i engrandir. En el curs de la segona meitat del segle XX el làser ha tingut un impacte revolucionari en moltes àrees de la nostra vida, des de la indústria pesant fins a les telecomunicacions passant per les més delicades intervencions quirúrgiques.

Per exemple, el 1925 en la il·lustració de ciència ficció anomenada “The Face in the Telephot”, el “Telephot” era un dispositiu futurista amb el qual no només es podia parlar amb algú, com avui seria un telèfon, sinó que a més a més hom podia tenir-hi contacte visual. Al 2015, tecnologies com Skype i d’altres molt semblants són a l’abast de tothom que tingui un ordinador, una tauleta o un telèfon intel·ligent. Es poden descobrir d’altres exemples de tecnologies que han estat imaginades a principis del segle XX i que, avui, gràcies en part a les tecnologies fotòniques, són completament integrades en les nostres vides.

Les ciències de la llum

Les Nacions Unides i la UNESCO han declarat el 2015 com l’Any Internacional de la Llum per conscienciar la ciutadania de la importància de les ciències de la llum, l’òptica i les tecnologies basades en la llum; també és una oportunitat per promoure el desenvolupament sostenible i l’ensenyament de la cultura, les ciències, les tecnologies i la innovació especialment entre els joves.

Durant l’Any es pretén, amb totes les iniciatives de difusió programades, normalitzar l’ús de la paraula fotònica, talment com va passar amb la paraula “electrònica” en el seu moment, tenint en compte que es troba present en gairebé tots els aspectes de la nostra vida quotidiana: Internet, telefonia mòbil, codi de barres, medicina...

En els anys 20 i 30, als EUA existien diverses publicacions centrades a explicar històries de ciència ficció, com també fets científics i invencions tecnològiques que jugaven a combinar conceptes científics amb visions de futur. Un dels editors més importants es deia Hugo Gernsback, que va treballar estretament amb l’il·lustrador Paul R. Frank, autor d’algunes de les portades i dibuixos de ciència ficció més notables de la història. S’ utilitzen algunes de les seves il·lustracions per explicar algunes de les aplicacions més importants de les tecnologies basades en la llum.

La fotònica és una de les àrees que la Comunitat Europea considera clau per a la millora industrial d’Europa. Ments privilegiades han imaginat tecnologies que amb el temps la fotònica està fent realitat. I tot, més de 30 anys abans que el làser, que es considera l’origen de la fotònica moderna, fos inventat.

L’ICFO


L’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques va ser creat a l’any 2002 per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya com a centre de recerca d’excel·lència dedicat a la ciència i tecnologies de la llum amb una triple missió: dur a terme la recerca de frontera, formar la propera generació de científics i proporcionar la transferència de coneixement i tecnologia. A dia d’avui és un dels centres de recerca més importants de tot el món en la seva categoria, mesurada pels rànquings internacionals.

La recerca a l’ICFO és de frontera i està orientada a programes dirigits a aplicacions de la llum en la salut, en ciències de la vida, en energies renovables, tecnologies de la informació, seguretat i processos industrials, entre d’altres. El
centre acull 300 investigadors i estudiants de doctorat que treballen en un edifici situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels, a l’àrea metropolitana de Barcelona. L’ICFO participa en un gran nombre de projectes, així com en xarxes internacionals i és amfitrió del programa NEST, finançat per la Fundació Privada Cellex Barcelona.