ImpacteAgenda
  • Imprimeix

Les rutes dels refugiats cap a Europa, en una exposició fotogràfica de Sergi Càmara

L’exposició del fotògraf Sergi Càmara “Refugiats, l’odissea cap a Europa”  dóna a conèixer les  rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països. La mostra es pot visitar a partir del 6 de febrer, al Jardí.

L’exposició itinerant és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració del Palau Robert, per sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre el tema dels refugiats, coincidint amb la conjuntura actual en què han d’arribar refugiats a Catalunya.

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, creat pel Govern de Catalunya per facilitar l’acollida dels refugiats, està format per actors catalans públics i privats que treballen en aquest àmbit.

La mostra es pot visitar, a més del Palau Robert, a diverses localitats de Catalunya i a diversos districtes de Barcelona, amb el suport de les diputacions catalanes i l’Ajuntament de Barcelona.

Amb les imatges captades per Sergi Càmara, visualitzem gran part del camí que han recorregut milers de refugiats que fugen amb determinació  de la barbàrie i el caos, patint  tota mena de riscos. El fotògraf vigatà ha viatjat a punts conflictius de l’èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

6. Lesbos400

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s’amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren, el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG  catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.

El nombre de refugiats que arribaran a l’Estat espanyol en el decurs dels dos propers anys serà previsiblement d’entre 15.000 i 30.000 persones, xifra que suposa entre el 0,03 i el 0,06% del total de la població espanyola (quantificada en 46,7 M). El Govern català estima que arribaran fins a 5.000 persones amb necessitats de protecció internacional a Catalunya durant els dos propers anys. 

Imatges de l'exposició

El vídeo a Youtube

Activitats escolars sobre refugiats

El Departament d'Ensenyament posa a l'abast dels centres educatius i de les famílies material educatiu perquè els nens de diverses edats puguin fer activitats relacionades amb l'exposició del fotògraf Sergi Càmara “Refugiats, l'odissea cap a Europa” i amb altres materials sobre el tema.

Aquest material escolar va acompanyat del dossier sobre l’exposició, elaborat per Sergi Càmara, amb la col·laboració del Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades.

L’exposició és un bon punt de partida per iniciar un treball de sensibilització en els centres educatius. Les activitats pretenen que es prengui consciència de la situació de les persones refugiades a conseqüència dels conflictes bèl·lics, es desenvolupi el valor de l’empatia, la solidaritat i el compromís actiu davant del problema dels refugiats i s’assumeixi el compromís d’una actitud acollidora envers els companys que arriben de països en guerra, evitant els prejudicis.

 

-Els refugiats: Inici d’una nova vida. Alumnes de 7 a 10 anys.

-Els refugiats: Inici d’una nova vida. Alumnes de 10 a 12 anys.

-Els refugiats: Inici d’una nova vida. Alumnes de 12 a 16 anys.

-L’acollida a les famílies refugiades. Mòdul formatiu per a famílies

 

L’exposició “Refugiats, l’odissea cap a Europa” dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

 

Descarregueu-vos el dossier de l'exposició en PDF

Sergi Cámara / Vic / 1970

7. Idomeni450Sergi Cámara ha dedicat gran part de la seva trajectòria professional als moviments migratoris i als desplaçaments forçats per la guerra, en llocs com Colòmbia, Sudan del Sud, el Marroc, Mali, Ruanda o el Iemen.

Una part important de la seva feina també mostra les vulneracions dels drets humans a la tanca de Melilla, tasca que porta realitzant des de 2004.

Treballa de manera independent per a organitzacions i institucions. El seu objectiu és aprofundir en els temes, dedicar-los el temps necessari per aconseguir una visió global i completa en cada reportatge.

Ha col·laborat amb diverses organitzacions com el  Servei Jesuïta al Refugiat, Entreculturas o Cooperació Internacional de l’Obra Social “la Caixa”.

Ha publicat els seus reportatges en mitjans nacionals  i internacionals. La seva obra s’ha exposat a Barcelona, Madrid, Miami, São Paulo, Bogotà, San Francisco, Lima, Panamà, entre d’altres ciutats. Ha aconseguit premis nacionals i internacionals; Beca FotoPres de l’Obra Social “la Caixa”, Premi Activista de la ciutat de San Francisco, Premi José Couso de Tele 5 i finalista al FotoPres de l’Obra Social de “la Caixa”.

Xarxes Socials

Data d'actualització:  05.02.2016