ImpacteAgenda
  • Imprimeix

La difícil situació de la dona a l’Afganistan

Amb fotos de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé

Del 29.10.14 al 15.02.15

L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) dóna a conèixer la difícil situació de la dona a l'Afganistan al cap de 13 anys de la caiguda del règim talibà en una exposició amb fotos de Gervasio Sánchez i textos de Mònica Bernabé, que es pot visitar a la primera planta del Palau Robert entre el 29 d'octubre i el 15 de febrer de 2015.

L'exposició itinerant "Dones. Afganistan", que comença el recorregut al Palau Robert, forma part del projecte que porta el mateix nom i que consta, a més de la mostra, d'un llibre de gran format i d'un espai de diàleg i conferències. L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) és l'entitat impulsora i coordinadora del projecte, l'Ajuntament de Barcelona finança el projecte, i la Generalitat col·labora en la seva difusió amb aquesta proposta expositiva.

L'autor de les fotografies és el fotògraf i periodista Gervasio Sánchez, especialitzat en conflictes armats. L'autora dels textos és Mònica Bernabé, única periodista de l'Estat espanyol que informa permanentment des de l'Afganistan.
La mostra posa de manifest que la violència contra les dones a l'Afganistan és una violència endèmica i estructural, un problema social potenciat per la guerra, l'existència d'una impunitat generalitzada al país, la falta d'educació, la instrumentalització de la religió i les lleis masclistes.

ZAR GUL

ZAR GUL. De 20 anys, amb la seva filla de 5 anys i el seu fill de 2. El seu pare la va casar a la força amb un home trenta anys més gran que ja tenia una primera esposa. Va fugir de la llar conjugal, viu en una casa d'acollida i es vol divorciar.

L'exposició, formada per més de 150 fotografies, i el llibre es divideixen en sis blocs. Les principals temàtiques tractades són el matrimoni forçat i infantil; la fugida; la drogodependència; el suïcidi; els avenços legals i la realitat; i les conseqüències de la impunitat i la guerra. També s'hi mostren dones contra corrent, dones que malgrat el seu context han trobat la manera de fer-se escoltar en aquest ambient d'hostilitat o de tenir presència en l'àmbit públic, tan restringit als homes a l'Afganistan.

Una llarga gestació

Per portar a terme aquest projecte han calgut sis anys. Les primeres fotografies es van fer l'any 2009 i les darreres l'any 2014. Han estat necessaris vuit viatges de llarga durada a l'Afganistan per part del fotògraf i la producció d'una especialista (Mònica Bernabé), que porta gairebé 8 anys vivint a l'Afganistan, com també el suport de l'única entitat espanyola que treballa a l'Afganistan, ASDHA.

Gervasio Sánchez defineix la situació de l'Afganistan d'aquesta manera: "En els darrers anys he realitzat projectes molt durs sobre els mutilats per les mines antipersones, les víctimes de les desaparicions forçoses i les brutals conseqüències dels conflictes armats. No m'espanto fàcilment. Però he de reconèixer que a l'Afganistan m'he trobat el pitjor de l'ésser humà: la seva incapacitat per sentir empatia i pietat envers les víctimes, i uns graus de violència i impunitat difícils de presenciar en altres països".

MASUMA

MASUMA. Té 18 anys i està casada des de fa sis mesos. Als set anys la van comprometre amb un home casat de 30 que va pagar 1.350 euros i va lliurar a la seva filla de 2 anys perquè la casessin amb el germà de Masuma, de 10 anys, quan tots dos creixessin. Es vol divorciar.

"El projecte –afirma Mònica Bernabé– ajuda a aprofundir en les causes de la violència contra les dones i els problemes que genera, més enllà de judicis de valor simplistes o superficials basats en clixés, com ara l'ús del burca o el vel islàmic. La periodista remarca que també reivindica la importància de la pau, la justícia i l'educació perquè es produeixin canvis socials, i parla del paper clau que juguen les noves generacions: el jovent, ells i elles.

El llibre de fotografies, de dimensions grans, tapes dures i en color, es presentarà al Palau Robert el pròxim 30 d'octubre. El publica i distribueix l'editorial Blume. Els dies 29 i 30 d'octubre a la tarda hi haurà conferències i una taula rodona sobre la situació real de les dones a l'Afganistan.

La presentació del projecte coincideix amb un moment de canvis a l'Afganistan: les tropes internacionals estan en plena retirada i a finals de setembre de 2014, després de sis mesos de procés electoral, Ashraf Ghani va ser nomenat president, i substitueix Hamid Karzai, que portava tretze anys al poder.

AFGANI

AFGANI. El seu primer marit va ser assassinat en els anys vuitanta i es va quedar viuda amb un nen d'un any i una filla de quaranta dies. Va ser obligada a contraure un segon matrimoni amb un comandant mujahidí, que va ser assassinat pels talibans. Avui fa classes de costura a altres víctimes i les convenç perquè no es quedin callades.

Guia pedagògica per a alumnes d'ESO i Batxillerat

L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA) posa a disposició dels alumnes de tercer i quart d'ESO i de primer i segon de Batxillerat una "Guia pedagògica" sobre l'exposició "Dones. Afganistan", elaborada per Maria Cilleros.

La Guia proposa activitats per dur a terme a l'aula abans de visitar l'exposició.
L'objectiu d'aquesta pràctica és treballar les idees preconcebudes o la informació que l'alumnat pugui tenir sobre l'Afganistan i sobre la situació de la dona per analitzar-les i contrastar-les.

Un altre apartat de la Guia detalla una sèrie d'activitats que es poden dur a terme durant la visita a l'exposició. Activitats que es relacionen amb la lectura de determinats textos i l'observació de les fotografies.

Finalment, la Guia suggereix activitats per dur a terme a l'aula després de la visita a l'exposició:un debat sobre la situació dels homes i les dones a l'Afganistan i les fotografies que més han impactat.

Informació relacionada

Logos_Dones_Afganistan
Data d'actualització:  16.10.2014